Monday, January 23, 2017

Tips turunkan berat badan yang berkesan

Assalamualaikum

Korang mesti ingat aku pernah kongsikan tentang hubby aku yang disuspect ada darah tinggi. Hubby tak mo makan ubat so cuba cara lain dengan kurangkan berat badan yang agak obes tu, lebih 85kg dengan ketinggian cuma 160cm. 

Maka bermulalah program diet hubby dalam bulan Mei tahun lalu. Kisahnya korang boleh baca kat |DIET ATKINS|
Permulaan memang 'seksa' lah sebab hubby dah biasa dengan rutin hariannya, makan dan makan. hehe
Tapi hubby tak putus asa hingga ianya menunjukkan perubahan yang mendadak .. tak caya cuba korang baca ni |BAJU DAH BESAR|

Dan last sekali hasilnya .. masuk tahun baru 2017, hubby dah berjaya turunkan dekat 20kg. Perut comel dah tak ada .. hehe Saiz seluar dulunya 48, sekarang dah boleh muat 32-34. Saiz baju dulunya XL ke XXL, sekarang pakai baju S atau M ... cewah!
Berat sekarang 65kg, dah ngam-ngam BMInya so hubby dah stop turunkan berat badan, tinggal nak maintain je berat tu. 


Nampak sangat perbezaan hubby kan


Nak tahu macam mana hubby dapat berat ideal dalam masa 6 bulan sahaja ? ni aku kongsikan TIPS TURUNKAN BERAT BADAN

Kurangkan pengambilan karbohidrat
Buat permulaan hubby kurangkan pengambilan karbohidrat. Hubby langsung tak ambil karbo seperti nasi, mee atau roti. Makanan harian hubby cuma buah-buahan, kekacang seperti badam (yang dipanggang), ayam, ikan dan juga sayur-sayuran.
Bagi yang biasa makan seperti hubby, waktu ni memang sangat 'terseksa' sebab cepat rasa lapar. Tapi doktor dah pesan, kalau lapar boleh ambil snek seperti kekacang tadi.
Dan dalam masa 2 bulan pertama ni, hubby banyak lakukan puasa sunat. Sedikit sebanyak dapat hilangkan rasa lapar tu sebab sedang berpuasa kan.

Jogging
Ni dah jadi rutin harian hubby. Sementara menunggu anak-anak keluar dari sekolah, hubby akan jogging dalam 2 3 pusingan taman mini berhampiran sekolah anak-anak. Mula-mula jogging dengan perut bulat tu hehe, memanglah payah. Terkapus-kapus bilang orang Sabah. Semput! Tapi lama-lama dah biasa. Bila dah jogging badan pun terasa sedap dan ringan.

Minum Air Putih secukupnya
Banyakkan pengambilan air putih/air masak. Kuantiti air yang diperlukan oleh seseorang dalam sehari adalah bergantung kepada berat badan, aktiviti seharian dan juga makanan atau minuman yang diambil. Hubby pada masa itu dengan berat badan dalam 80kg dan banyak mengeluarkan peluh ketika bersenam memerlukan sekurang-kurangnya 3 atau 4 L sehari. Dan hubby memang pastikan akan mengambil air yang secukupnya setiap hari. 

Senaman TABATA
Senaman jenis ini sangat-sangat berkesan untuk kurangkan berat badan dengan pantas. Setiap hari hubby akan ambil masa dalam 15 minit untuk lakukan senaman jenis ini. Serius senaman jenis ini biarpun hanya dilakukan dalam 10 hingga 15 minit tapi peluh peeeuuw cam ko sedang berlari 10km ... Nak tahu macam mana senaman ni, korang boleh google ja dalam YouTube tu ... berlambak cara senaman Tabata dalam tu. Tinggal korang pilih ja mana yang sanggup korang buat.


Ni 4 Tips utama yang hubby lakukan untuk dapatkan berat badan cam sekarang ni. Cara pengambilan makanan merupakan poin utama yang korang kena titik beratkan untuk sentiasa slim dan sihat. Jangan pula korang berabis bersenam petang tu, malamnya berabislah pula makan. Kalori kena seimbang gitu.
Satu lagi kalau betul-betul nak turunkan berat badan yang comel tu, disiplin dan semangat kena kuat tau. Kalau setakat hangat-hangat taik ayam, tak akan menjadi ko.

Ok lah tu je lah dapat dikongsi tipsnya. Semoga bermanfaat untuk semua.



Saturday, January 21, 2017

THE BORNEO SCRUB | scrub kopi semulajadi

Assalamualaikum

Pagi-pagi bangun tidur, hirup kopi .. pergghh 😋 nyaman. 
Tapi taukah korang, kopi ni selain sedap diminum ianya juga boleh dijadikan sebagai salah satu bahan untuk jadikan kulit kita cantik dan sihat.

Rasanya korang yang amat menitik berat hal-hal kecantikan dah sedia maklum tentang khasiat kopi ni kan 😊

Dan hari ni aku kenalkan korang dengan satu produk tempatan ni ... all the way from Borneo orang bilang. 

THE BORNEO SCRUB!

Scrub muka yang dihasilkan dari serbuk kopi tempatan Sabah, tanpa ada sebarang bahan kimia tambahan. Orang bilang bahan-bahan dalam scrub ni semuanya bahan semulajadi. No chemical added.

Kebaikan kopi untuk kulit muka 

  • Mencegah dan mengurang kerut di muka
  • Menghaluskan kulit
  • Mencegah jerawat
  • Melembabkan kulit
  • Membantu menghilangkan sel kulit mati
  • Menghilangkan bau badan
  • Memberikan nutrisi pada kulit
  • Membantu menghilangkan selulit 😁

Cara penggunaan 

2 hingga 3 kali seminggu. Campurkan serbuk The Borneo Scrub ni dengan sedikit air dan sapukan di seluruh muka. Biarkan meresap sekejap pastu korang scrublah muka korang. 
Boleh juga buat scrub di badan. 

Tada ! Pertama kali aku post gambar tak ada sebarang make up ... fresh2 selepas scrub. 😁



The Borneo Scrub


Korang kalau nak order ... boleh je contact Puan Nancy di 019 589 4930 😊